Prijzen

Het is zo goed als onmogelijk om zo maar een prijs te gaan plakken op een zonneboiler installatie. Hiervoor moet je een aantal factoren in acht nemen zoals de grootte van de installatie, type zonnecollector, opslagtank en de moeilijkheid van de installatie.

Een zonneboiler installatie is een aanzienlijk investering. Uiteraard wens je ook kwaliteit voor de prijs die je betaald en een maximaal rendement. Maar het is ook belangrijk dan enkel verder te kijken naar de prijs en ook naar ecologische voordelen.

Zonneboiler prijs simulatie

Hieronder enkele simulaties van zonneboiler offertes. Op deze manier krijg je het meeste inzicht op de echte prijs in plaats van natte vingerwerk.

Deze prijzen zijn zonder de subsidies en premies welke kunnen oplopen tot maar liefst 4 250 EUR.

Offerte 1

Opslagtank: 300 liter TWS-2 boiler
Zonnecollectoren: 3 FK Solar vlakkeplaatcollectoren, samen 2,5m²
Circuit: 25 meter leidingen
Inbegrepen: expansievat van 18 liter, legionellabescherming (65C)
Montage: Inbegrepen

Totaalprijs: 4900 EUR incl BTW

Offerte 2

Opslagtank: 300 liter Buderus SM300 boiler
Zonnecollectoren: 2 SKS 4.0 vlakkeplaatcollectoren, 3m²
Circuit: 22 meter leidingen
Inbegrepen: expansievat van 16 liter
Montage: Inbegrepen

Totaalprijs: 6450 EUR incl BTW

Offerte 3 - Grote installatie

Opslagtank: 500 liter Latento XXL boiler (heel hoge kwaliteit)
Zonnecollectoren: 72 vacuümbuiscollectoren, 4m²
Circuit: 28 meter leidingen
Inbegrepen: Resol B4 besturingssysteem
Montage: inbegrepen

Totaalprijs: 7140 EUR incl BTW

Zoals je ziet verschillen deze prijzen sterk, ongeveer 30% tussen de meest voordelige en duurste offerte. Wanneer je hier de premies bij rekent kom je op een prijs rond de 2 000 tot 3 000 EUR wat zeker interessant is gezien de lange levensduur van zonneboilers.

Interessante prijs of niet?

Hoe interessant de prijs voor jezelf is hangt ook vast aan de factoren van je verbruik. Verwarm je water elektrisch, dan is een zonneboiler heel interessant, bij aardgas iets minder interessant. Voor een nieuwbouw zal de prijs ook lager liggen, vooral op vlak van installatie en werkuren, daar alles goed kan ingepland worden vanaf het begin.

Een andere factor waar je rekening mee moet houden zijn de stijgende energieprijzen. Gezien de markt nu (juni 2012) rustig is zijn de installatieprijzen ook interessant. Bij een nieuwe oliecrisis zullen de prijzen voor een zonneboiler aanzienlijk stijgen door de grote vraag. Dit is wat er in de jaren 70 is gebeurd, wanneer zonneboilers op korte tijd immens populair werden in landen als Japan, Israël en Australië als gevolg van de oliecrisis.